Ποιοι είμαστε και τι κάνουμε


Είμαστε στην κοινότητα των Εθελοντών Διαδικτύου του ΠΑΣΟK και σε συνέχεια της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου για τη συγκρότηση επιτροπής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση πήραμε την πρωτοβουλία να σχηματίσουμε μια ομάδα Εθελοντών για την Διαφάνεια και την Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Τον Απρίλιο του 2009 μέσα από μια πρόσκληση σε όλους τους Εθελοντές Διαδικτύου θέσαμε ως στόχο να σχεδιάσουμε ένα υπόδειγμα διαδικτυακού τόπου που θα υλοποιεί την πολιτική βούληση για διαφάνεια στη διακυβέρνηση της χώρας. Ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μας 115 εθελοντές.

Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στις 24 Απριλίου 2009 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Ιπποκράτους 22-Αθήνα).  Κατά τη πρώτη μας συνάντηση αποφασίσαμε τη δημιουργία 4 ομάδων εργασίας (Τεχνική,  Θεσμική, Επιχειρησιακή και Ομάδα των Γενικών Πολιτικών Προτάσεων) και ορίστηκαν ως συντονιστές 1-2 εθελοντές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των ομάδων εργασίας και τα ονόματα των ενεργών εθελοντών που τις συντονίζουν.


omades_ergasias_01_r2_c2

omades_02_r3_c2omades_02_r3_c3omades_02_r3_c4omades_02_r3_c5

omades_02_r4_c2omades_02_r4_c3omades_02_r4_c4omades_02_r4_c5

Ο καταμερισμός των εργασιών:

  • Η τεχνική ομάδα ανέλαβε να γράψει τις τεχνικές προδιαγραφές για τον πρότυπο διαδικτυακό τόπο. (Συντονισμός: Νίκος Ρέρρας & Γιώργος Καραμανώλης)
  • Η θεσμική ομάδα ανέλαβε να καταγράψει το θεσμικό πλαίσιο για θέματα διαφάνειας στην κυβερνητική δράση και να εντοπίσει ελλείψεις και συμπληρώσεις. (Συντονισμός: Χάρης Σερπάνος )
  • Η επιχειρησιακή ομάδα ανέλαβε να καταγράψει τις απαιτούμενες ενέργειες, το επιχειρησιακό σχέδιο, για την επιτυχή ενσωμάτωση της εκάστοτε μονάδας διαφάνειας στην δημόσια διοίκηση. (Συντονισμός: Γιώργος Αναστόπουλος)
  • Η ομάδα των γενικών πολιτικών προτάσεων ανέλαβε τη σύνταξη ενός σχεδίου γενικών πολιτικών προτάσεων για τη διαφάνεια και την ανοικτή διακυβέρνηση.(Συντονισμός: Παναγιώτης Πετεινάτος & Χαρά Ντελοπούλου)

Από την Επιτροπή για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης συμμετέχει ο Θόδωρος Καρούνος, Σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο συντονισμό των δράσεων συμμετέχουν από το Τμήμα Πληροφορικής, Διαδικτύου και Νέων Τεχνολογιών του ΠΑΣΟΚ οι Θανάσης Πρίφτης, Αλέξανδρος Μελίδης και Γιώργος Καραμανώλης.

Περιληπτικά, ο στόχος όλων των ομάδων είναι κοινός, συλλέγουμε ιδέες και προτάσεις από τους πολίτες και τους εθελοντές για το πώς πρέπει να «στηθεί» και να λειτουργήσει μια κρατική ιστοσελίδα διαφάνειας, ένας πρότυπος διαδικτυακός που θα δημοσιεύει αποφάσεις (πχ. νόμους) στο διαδίκτυο πάντα με στόχο την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και την ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Αναζητούμε ιδέες και προτάσεις για την ουσιαστική (και όχι τυπική) συμμετοχή του πολίτη στον κοινωνικό έλεγχο.

voice_exp

Κατά τη δεύτερη ανοικτή συνάντησή των εθελοντών για τη διαφάνεια (14 Ιουλίου 2009) συζητήσαμε την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός αποτελεσματικότερου τρόπου επικοινωνίας μεταξύ μας. Από αυτή την αναγκαιότητα προέκυψε η υλοποίηση της παρούσας ιστοσελίδας μέσα από την οποία σου ζητούμε να συμβάλλεις με το δικό σου πολιτικό όραμα και να ενώσεις τη φωνή σου μαζί μας στον κοινό μας στόχο που είναι: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!

Σε προσκαλούμε να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  • Κάνε εγγραφή σε όποια ομάδα/ες  πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις.
  • Διαβασε πρώτα τις προτάσεις από όλες τις ομάδες. Τα κείμενα των ομάδων είναι συγκοινωνούντα δοχεία και περιγράφουν το ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ.
  • Σχολίασε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις ομάδες. Άσκησε κριτική και γράψε τις δικές σου προτάσεις. Προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να εγγραφούν ως εθελοντές και όλους τους χρήστες του διαδικτύου να σχολιάσουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα.
  • Ελα να συναντηθούμε από κοντά στην επόμενη ανοικτή συνάντηση στην Ιπποκράτους 22.
  • Σου ζητούμε, μεταξύ άλλων, να καταθέσεις τις ιδέες και τις προτάσεις σου για την βελτίωση της επικοινωνίας των εθελοντών από όλες πόλεις της Ελλάδας και τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών.