Προτάσεις Γ. Παπανδρέου για τη διαφάνεια

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις του από το 2004 έως σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει φέρει στην δημόσια ατζέντα μια σειρά από προτάσεις που συνθέτουν το πολιτικό πλαίσιο ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης. Βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της συμμετοχής, της διαβούλευσης, της λογοδοσίας και της αποκέντρωσης. Ενα μοντέλο ανοικτής διακυβέρνησης που έχει στο επίκεντρό του τον πολίτη και τις ανάγκες του για πληροφόρηση, αξιοκρατία, ταχεία εξυπηρέτηση και συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν την εργασία, την υγεία, την παιδεία και το μέλλον του ιδίου και των παιδιών του.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

1. Ομιλία Γ.Α.Παπανδρέου στην Παλαιά Βουλή με θέμα: Πολιτικό Σύστημα και Κράτος στην Υπηρεσία του Πολίτη.

22/5/09

Η μηχανοργάνωση, αλλά και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα είναι μια οριζόντια πολιτική, όπως και της Πράσινης Ανάπτυξης, για όλα τα Υπουργεία. Η μετάβαση και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εποπτεύεται από το γραφείο του πρωθυπουργού και έναν εντεταλμένο υπουργό, όχι από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει απλοποίηση για τον πολίτη, σημαίνει ταχύτητα εκεί όπου υπάρχει ταλαιπωρία. Ανοίγει δυνατότητες για την ηλεκτρονική διαβούλευση και την επίλυση βασικών ζητημάτων που απασχολούν τον πολίτη, ανοίγει δυνατότητες για ποιοτική, εξ αποστάσεως εργασία για νέους, για ηλικιωμένους, για άτομα με αναπηρία, για απομονωμένες περιοχές της χώρας μας.

Διευρύνει αφάνταστα την πρόσβαση του πολίτη σε υπηρεσίες ενημέρωσης, αλλά και διάγνωσης, όπως της υγείας, της τηλεϊατρικής, της δια βίου εκπαίδευσης, της εξ αποστάσεως απόκτησης πτυχίων, όπως κάνει – και θα διευρυνθεί – το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά και την πρόσβαση του μαθητή και φοιτητή σε έναν ευρύτατο, κοινό πλούτο της ανθρωπότητας, αυτόν της γνώσης, μέσα από το ηλεκτρονικό βιβλίο, την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.

Η δημοκρατική αναδόμηση του κράτους θα υποστηριχθεί με επένδυση, σε υποδομές για όλη την Ελλάδα, στις ευρυζωνικές οπτικές ίνες, ώστε να εξασφαλίσουμε πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα νησιά μας, στα χωριά μας, στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας, στα εργοστάσιά μας, στην εργασία και στα Πανεπιστήμια.

Θεσμοθετούμε δικτυωμένες, υποστηρικτικές, αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ικανά στελέχη στα λεγόμενα «Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων», όπως είναι τα ΚΕΠ σήμερα, για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, με πραγματικές λύσεις για τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές, με όλα τα νομικά ζητήματα λυμένα, ώστε μια επένδυση να θέλει λίγους μήνες για να αρχίσει.

2. Ομιλία Γ.Α Παπανδρέου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

11/5/2009

http://www.pasok.gr

Σύγχρονο πρότυπο φορολογικών υπηρεσιών, βάσει διεθνών προδιαγραφών που θα λειτουργεί με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία και διοίκηση βάσει στόχων. Με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία. Κάθε πολίτης, κάθε επιχειρηματίας να μπορεί να διεκπεραιώνει τις εργασίες του ηλεκτρονικά.

Η έννοια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν είναι απλώς μια δευτερεύουσα υπόθεση, Όπως η «πράσινη ανάπτυξη» θα διαπερνά οριζόντια όλα τα Υπουργεία, όλες τις υπηρεσίες, όλους τους τομείς, έτσι και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα διαπερνά, ως λογική και ως εκσυγχρονισμός του κράτους, όλα τα Υπουργεία, όλες τις υπηρεσίες, όλους τους τομείς. Είναι απαραίτητή. Όπως έχουμε μιλήσει για το ηλεκτρονικό βιβλίο στα σχολεία, που σπάει αγκυλώσεις και αντιλήψεις και δίνει προοπτικές στα νέα παιδιά, έτσι και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα έχει καθοριστική σημασία στη λειτουργία αυτών των νέων πολιτικών.

3. Ομιλία Γ.Α Παπανδρέου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία

23-3-2009

http://www.bolaris.gr

Απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας στη χρήση του διαδικτύου, και γνώσης ξένης γλώσσας, μέσα από το σχολείο.

Τέλος, η πρόκληση της πληροφορικής που αλλάζει άρδην τον τρόπο πρόσβασης στην πληροφορία, τον τρόπο επικοινωνίας και μάθησης των νέων. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να είναι στην 27η θέση της Ευρώπης, δηλαδή τελευταία, στις ευρυζωνικές συνδέσεις στα σχολεία. Εμείς βάζουμε στόχο, το 2015, η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες στην πληροφορική στην Ευρώπη στα σχολεία. Προγραμματίζουμε τη δωρεάν πρόσβαση και το φορητό υπολογιστή για κάθε μαθητή και φοιτητή.

Αυτό το βιβλίο το κρατώ στο χέρι μου. Είναι βιβλίο ηλεκτρονικό. Σε ένα σχολείο, ο μαθητής δεν θα έχει μόνο τα βιβλία του. Μέσα από το Διαδίκτυο θα έχει πρόσβαση σε έναν πλούτο γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα είναι η δική του παγκόσμια βιβλιοθήκη. Εάν διαβάζει για γενικές εξετάσεις, θα μπορεί να βρει τον καλύτερο φροντιστή καθηγητή ή και συμμαθητή να τον βοηθήσει «online», διαδικτυακά.

Θα έχει τις ασκήσεις του, θα μπορεί να τον αξιολογεί ο καθηγητής, μέσα από μια κεντρική Αρχή αξιολόγησης ή τοπικά. Εάν οι επίσημες εξετάσεις είναι πολλαπλών επιλογών, θα μπορεί να διανέμονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, άμεσα.

Όταν το σχολείο και ο μαθητής θα έχει απεριόριστα βιβλία, φίλες και φίλοι, ή αν θέλετε πρόσβαση στην πνευματική περιουσία ολόκληρης της ανθρωπότητας -διότι αυτό θα είναι αύριο το σχολείο- δεν θα του ζητάμε αποστήθιση. Θα είναι τρελό. Θα του ζητάμε κριτική δυνατότητα, να ξέρει να επιλέγει απ? όλες τις πηγές την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημά του.

4. Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στον Πολυχώρο «Αθηναϊς» με Θέμα: «Πέντε Εθνικοί Στόχοι: Το σχέδιο μας για την χώρα»

Λέξεις κλειδιά: Υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαφάνεια, ΚΕΠ

22/2/2009

http://pasok.gr/

 • Θα επενδύσουμε πραγματικά σε υποδομές για όλη την Ελλάδα, ευρυζωνικές οπτικές ίνες, για να εξασφαλίζουμε πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα νησιά μας, στα βουνά μας, στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας, στα εργοστάσια και στην εργασία.Τούτα θα αντικαθιστούν τη σημερινή γραφειοκρατία, θα δίνουν πρόσβαση όλων στην πληροφορία και την επικοινωνία, θα επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία, μάθηση, φοίτηση, γραφειοκρατική εξυπηρέτηση.
 • Το μεγάλο μας στοίχημα είναι ότι και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα μπορεί να εγγυάται οικονομίες, μείωση σπατάλης, διαφάνεια, λογοδοσία, συμμετοχή του πολίτη. Θα ξέρει ο πολίτης και θα ελέγχει πού πάνε τα λεφτά του. Τέλος η λεηλασία και το πλιάτσικο στα χρήματα και τον πλούτο του Ελληνικού λαού.
 • Η διαφάνεια χρειάζεται επίσης την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, όχι την αποδυνάμωσή τους για να μην ελέγχεται η εξουσία, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Ο δημόσιος υπάλληλος να εκπαιδεύεται δια βίου. Να ενισχυθεί και να αξιολογείται.
 • Καλύτερη μηχανοργάνωση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ένας δικός μας θεσμός, που ιδρύσαμε πριν από δέκα χρόνια. Τα ΚΕΠ θα γίνουν κέντρα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης των πολιτών. Μηχανοργάνωση, αλλά και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα βασικά Υπουργεία που έχουν σχέση με τον πολίτη.
 • Με ενίσχυση της Δημοκρατίας μας, τόσο ως προς τη λήψη αποφάσεων και την αξιοποίηση δημοψηφισμάτων, τοπικών και εθνικών, όσο και ως προς την άσκηση του νομοθετικού έργου, τη νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου του πολίτη.

5. Άπό το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό του ΣΕΠΕ 9/11/2008

http://is.pasok.gr/

Λέξεις κλειδιά: υποδομές

 • Οι δημόσιες υποδομές από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση να ελέγχονται από το κοινωνικό σύνολο. Το ζητούμενο είναι όλες οι δημόσιες υποδομές να μπουν σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού, κοινής διαχείρισης κοκ για να ενισχυθεί πραγματικά ο ανταγωνισμός. (πχ, θεσμοθέτηση εθνικό και τοπικό επίπεδο, άνοιγμα φάσματος για ασύρματα δίκτυα, όλα τα έργα λογισμικού του δημόσιου τομέα να διαθέτονται με EUPL- http://www.osor.eu/eupl κλπ)
 • Σταδιακά, όποια υπηρεσία χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους πρέπει να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες (Πχ. Σχολικά βιβλία, πανεπιστημιακά συγγράμματα, μελέτες που αποθηκεύονται στα συρτάρια φορέων του δημοσίου, ψηφιακά υπόβαθρα, διαδικτυακές εφαρμογές κλπ) - υπηρεσίες που βελτιώνονται και αξιολογούνται με την συμμετοχή των πολιτών. Ψηφιακά δεδομένα που διαθέτονται ελεύθερα αξιοποιούνται για να προκύψουν νέες υπηρεσίες από πολίτες, επιχειρήσεις κοκ (πχ. http://www.ploigos.gr & http://tilaphos.blogspot.com)

6. Απόφαση Εθνικού Συμβουλίου για τη Διαφάνεια
22/07/2008
http://www.pasok.gr

Διαφάνεια στα Δημόσια Έργα και στις προμήθειες.

 • Καθιέρωση καθολικής υποχρέωσης δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο όλων των πράξεων όλων των φορέων του Δημοσίου που αφορούν σε προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις.
 • Καθιέρωση, υποχρεωτικά, σταδίου δημόσιας διαβούλευσης ενώπιον της αναθέτουσας αρχής, πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων.

7. Από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ 2007

http://www.pasok.gr

Λέξεις κλειδιά: Διαφάνεια, συµµετοχή, λογοδοσία

 • Εισαγωγή της «Διαβούλευσης», ως θεσµού συµµετοχής των Πολιτών σε µείζονες αποφάσεις των θεσµικών οργάνων της χώρας. Η δηµόσια διαβούλευση µπορεί να καθιερωθεί από την παραγωγή των νόµων της χώρας από το Εθνικό Κοινοβούλιο µέχρι τις αποφάσεις των Δηµοτικών Συµβουλίων.
 • Διεύρυνση της συµµετοχής µέσα από πρακτικές δηµοκρατίας µέσω του Διαδικτύου. Έµφαση σε πλατφόρµες που διευκολύνουν τον έλεγχο του έργου τωνεκλεγµένων αντιπροσώπων (e-petitions, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) αλλά και το σχεδιασµό πολιτικής και διαχείριση του δηµοσίου χρήµατος. Όλα τα υπουργεία δηµοσιοποιούν σε ιστοχώρο δηµόσιας διαβούλευσης όλα τα σχέδια προεδρικών διαταγµάτων, αποφάσεων και νοµοσχέδια για δηµόσια διαβούλευση
 • Δηµοσιότητα µέσω του Διαδικτύου για όλες τις αποφάσεις των Διοικητικών και Οικονοµικών οργάνων της χώρας. Διαφάνεια και φως στη ροή εγγράφων και τα οικονοµικά. Δηµοσιότητα πχ στις αποφάσεις της Βουλής, των Υπουργών, των Δικαστηρίων, των Δηµοτικών Συµβουλίων κλπ.
 • Λογοδοσία όλων των δηµοσίων φορέων και όλων των οργάνων, που εκλέγονται από το λαό σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Για κάθε στέλεχος που αναλαµβάνει διευθυντική πολιτική θέση δηµοσιοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία του (π.χ. το έντυπο Ε9), κατά την ανάληψη των καθηκόντων του και κατά τη λήξη της θητείας του.

8. Ομιλία στο 11ο Τακτικό Συνέδριο της Ε.Ν.Α.Ε.

15/12/2004

http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1359&rf=1307755822&m=6525&rm=21191808&l=2

Λέξεις κλειδιά: Αποκέντρωση, διαφάνεια, λογοδοδία

 • Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πάμε σε ένα ευέλικτο, επιτελικό κράτος. Λιγότερα υπουργεία, λιγότεροι θεσμοί σε κεντρικό επίπεδο. Ουσιαστικά αυτό που λέμε, και γι’ αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης, είναι να περιορίσουμε τις εξουσίες των υπουργών. Αυτό σημαίνει αποκέντρωση. Για να μπορούμε να μεταφέρουμε εξουσίες στον πολίτη και στην Αυτοδιοίκηση.
 • Δεύτερον, αποφασιστικό βήμα, είναι ένας νέος Καποδίστριας. Είναι απαραίτητος για να υπάρχει το κρίσιμο μέγεθος και οι απαραίτητοι πόροι για την Αυτοδιοίκηση. Οι ενότητες περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού που προτείνουμε εμείς, δεν έχουν αρμοδιότητες διοίκησης, και δεν έχουν σχέση με την πρόταση που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι άλλο επίπεδο διοίκησης. Δεν έχουνε καμία σχέση με τις υπέρπεριφέρειες που προτείνονται, δεν είναι νέα υπουργεία. Προτείνουμε τη δημιουργία της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με τη μορφή των διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Πρόεδρο, με ισχυρό αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και οι αιρετοί Νομάρχες τωνΝομών που συγκροτούν την Περιφέρεια. Με το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο με αιρετό Πρόεδρο και με Νομαρχιακά Τμήματα, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός περνάει στα χέρια των πολιτών της Περιφέρειας, πάει στα χέρια της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού.Ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο διοικούν το Νομό ασκώντας τις αρμοδιότητες της σημερινής Νομαρχίας και όσες άλλες αρμοδιότητες αποκεντρωθούν, και συμμετέχει στο συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό στο επίπεδο της Περιφέρειας μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.Κατεύθυνσή μας ο σχεδιασμός της ανάπτυξης στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα, η διοίκηση και παροχή υπηρεσιών όσο γίνεται εγγύτερα στον πολίτη. Ο προσδιορισμός του αριθμού της γεωγραφικής βάσης της εσωτερικής συγκρότησης των ενοτήτων του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί παρά να είναι ένα θέμα μελέτης διαλόγου με όλους τους επιστημονικούς φορείς, αλλά πόσο μάλλον με τους ίδιους τους κοινωνικούς φορείς και την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

9. Δίκαιη Κοινωνία, Δυνατή Ελλάδα
1η Μαρτίου 2007
http://www.papandreou.gr/
Λέξεις κλειδία: αποκέντρωση, διαφάνεια, λογοδοσία, συμμετοχή

 • Εγγυώμαι ότι, θα προχωρήσουμε σε νέο μοντέλο διάρθρωσης της χώρας. Επιτελική κυβέρνηση. Μια νέα περιφερειακή διάρθρωση με δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης. Με ένα νέο «Καποδίστρια» και ριζική συνένωση Δήμων. Με τις βασικές αρμοδιότητες των Υπουργείων αποκεντρωμένες στην περιφέρεια. Η πόλη για μας αποτελεί επίκεντρο της συμμετοχής των πολιτών. Η πόλη θα είναι πόλος δημιουργίας.
 • Εγγυόμαστε διαφάνεια και λογοδοσία στην δημόσια διοίκηση. Θα αξιοποιήσουμε όλο τον πλούτο των ανθρώπων που δουλεύουν στη δημόσια διοίκηση.Αξιολόγηση και διαφάνεια παντού και για όλους στη δημόσια διοίκηση.
 • Απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Επαναστατικά αξιοποιούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε όλες οι συναλλαγές να μπορούν να γίνονται με απλό και διάφανο τρόπο.
 • Η αξιοκρατία είναι αξία για μας. Που θα ανατρέπει κάθε αυθαίρετη κομματική ή άλλη ρουσφετολογική παρέμβαση στην ορθολογική λειτουργία της διοίκησης.
 • Τέρμα στο αυθαίρετο μοίρασμα χρημάτων του ελληνικού λαού από τους υπουργούς. Θα υπόκεινται σε έλεγχο και διαβούλευση, αλλά και αντικειμενικές προδιαγραφές δίκαιης κατανομής στις περιφέρειες της χώρας μας. Κάθε υπογραφή υπουργού στο διαδίκτυο. Ισολογισμοί και διπλογραφικό σύστημα στους δημόσιους οργανισμούς.

- – -

10. Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τίτλο «Κοινωνία των πολιτών και της γνώσης: το νέο μας όραμα»

Ίδρυμα Ευγενίδου, 2 Μαρτίου 2004

http://www.papandreou.gr/

 • “Είναι πεποίθηση μου ότι η τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν την προωθητική δύναμη για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Άρα πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εξαγγείλω την ίδρυση του «θεσμού του ηλεκτρονικού εκπροσώπου ή envoy» στα αγγλικά, ενός δηλαδή θεματοφύλακα ο οποίος θα είναι υποστηρικτής και συνήγορος της οργανικής σύνδεσης όλων των τομέων πολιτικής, όλων των Υπουργείων, με τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης της κοινωνίας της γνώσης.Ο εκπρόσωπος αυτός θα υπάγεται και θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρωθυπουργό, θα έχει αυξημένες δικαιοδοσίες προγραμματισμού, συντονισμού και αξιολόγησης συνολικών πολιτικών παρεμβάσεων σε θέματα κοινωνίας της γνώσης και αξιοποίησης ακριβώς της τεχνολογίας, της γνώσης και των επικοινωνιών.”
 • “Δεσμευόμαστε επίσης στην επόμενη 4ετία να προωθήσουμε τη δημιουργία δημόσιου δικτυακού τόπου, που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες όπως στο Ίδρυμά σας, να ενημερώνονται σε ζητήματα καθημερινότητας. Να παρακολουθούν τις εργασίες της Βουλής, να μοιράζονται τους προβληματισμούς της κυβέρνησης, καθώς και να συμμετέχουν σε ζωντανό διάλογο με τους κυβερνώντες.
 • Ο διάλογος αυτός αποκλείει τους πολλούς και περιορίζεται στους ισχυρούς, δηλαδή σ’ αυτούς που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Άρα, θεσμοθετούμε την υποχρέωση της Βουλής, των κρατικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο όλες τις προτάσεις πολιτικής και τις σχετικές αποφάσεις, προκηρύξεις σε έργα, σε προσλήψεις, σε διαγωνισμούς κ.ο.κ.
 • Μ’ αυτό το μέτρο συμβάλλουμε στη διαφάνεια για το νομοθετικό έργο και στον διαρκή έλεγχο απ’ τους πολίτες. Θέλουμε να ανοίξουμε τις συνεδριάσεις τωνεπιτροπών της Βουλής, ώστε να μεταδίδονται όχι μόνο απ’ το κανάλι της Βουλής, αλλά και απ’ το διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους να έχουν πρόσβαση. Παράλληλα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους, τα ερωτήματά τους, να είναι προσκεκλημένοι μέσα από ηλεκτρονικές ακροάσεις, μέσω κλειστών κυκλωμάτων, συζητήσεις, είτε σε ένα πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού βήματος, ένα e-forum. Οι απόψεις των πολιτών θα συμπεριλαμβάνονται σε μορφή περίληψης, ως παράρτημα των εισηγήσεων προς την ολομέλεια της Βουλής.
 • Μ’ αυτό το μέτρο συμβάλουμε στον πολιτικό διάλογο με συνέπεια και ευθύνη, στη σύνθεση και στη διαμόρφωση ευρύτερης συναίνεσης. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε την online αξιολόγηση, δηλαδή αντιπροσωπευτικών ομάδων εστίασης, online για διαφορετικές θεματικές. Θα μπορούν να αξιολογούν πολίτες στις πολιτικές που προωθούνται σε κάθε τομέα, έξω απ’ το πλαίσιο της γνωστής κομματικής αντιπαράθεσης. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τον έλεγχο της συζήτησης, θα βάζουν δηλαδή την ημερήσια διάταξη, θα λειτουργούν ως ανεπίσημες ομάδες κοινοβουλευτικού ελέγχου απ’ τον πολίτη.

2 απαντήσεις στο “Προτάσεις Γ. Παπανδρέου για τη διαφάνεια”

 1. Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

  Χαίρε ΠΑΣΟΚ της Αριστεράς
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ του Σοσιαλισμού
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ της Σοσιαλδημοκρατίας
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ του Σουηδικού Μοντέλου
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ του «Λεφτά υπάρχουν»
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ της Σοσιαλνεοφιλεύθερης πολιτικής
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ του Σοσιαλφασισμού
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ των στημένων εκλογών για να περάσουν τα φιλολαϊκά μέτρα
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ των πουλημένων Συνδικαλιστικών ηγεσιών
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ ατμομηχανή για να περάσουν τα φιλολαϊκα μέτρα
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ που λειτουργείς πραγματικά σαν ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ στη καρδιά των εργαζομένων
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ της επιστροφής των εργασιακών σχέσεων στο 1930
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ του ΛΟΒΕΡΔΟΥ
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ των απολύσεων
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ της κατάργησης της αποζημείωσης απόλυσης
  Χαίρε ΠΑΣΟΚ της γεννιας των 592 – τις κρατησεις Ευρω

  Οι απόψεις είναι προσωπικές . Δεν απηχούν τις απόψεις τη εταιρείας. Παρακαλώ μη με κάψετε

 2. [...] μας που ζητούν τη διαφάνεια που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚhttp://ethelontes.pasok.gr/diafaneia/?p=2851.”Τρεις εκπαιδευτικοί και ένας οικονομολόγος οι [...]

Γράψτε απάντηση